Inloggen


Als u op dit moment bij ons een cursus volgt, log dan hier in.

« terug naar cursusoverzicht

Strippenkaart - Henk Helmantel - Jan Ruitenberg - De Menkemaborg - 13 september 10:30-16:00Het seizoen starten we op woensdag 13 september 2017: Bezoek Henk Helmantel en een rondleiding van expert Jan Ruitenberg (algemeen antiquair) door de Menkemaborg in Uithuizen, Groningen.

Het programma

10:30 - Ontvangst met koffie/thee bij De Weem, Abt Emopad 2, Westeremden. De heer Helmantel vertelt wat hem drijft bij het maken van zijn stillevens. Bovendien is een kunst- en antiekverzameling aangelegd, die uitgegroeid is tot een collectie van museaal niveau.

12:30 - Lunch bij het Schathoes op de Menkemaborg, Menkemaweg 2, Uithuizen. De lunch wordt u aangeboden.

14:00 - Rondleiding door expert Jan Ruitenberg door de Menkemaborg. De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waar een indrukwekkend beeld gegeven wordt van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18de eeuw.

16:00 - Afsluiting

Aanmelden
Kan uiterlijk tot en met 29 augustus.

Firma Jan Ruitenberg
Spoorstraat 1-3
8012 AV Zwolle
Tel. 038-421 36 87
E-mail: ruitenberg.antiek@gmail.com
www.ruitenbergantiquair.com
Aardewerk, glas, porselein, meubelen

 
 
‘Restauraties wil ik perfect hebben. Geen twee, drie lagen flinterdunne modern fineer om de gewenste dikte te krijgen en hoogglans. Nee, het meubel moet zo origineel mogelijk zijn. Daarom werk ik alleen met oude materialen en houtsoorten.’ Daar is antiquair-restaurator Jan Ruitenberg heel beslist in. ‘Ik ben kritischer geworden en koop alleen nog een mooi meubel dat niet in perfecte staat verkeert, maar wel alles nog heeft. Dat maak ik dan weer helemaal in orde. Daarbij is het de kunst de leeftijd en het gebruik ervan tóch te laten zien. Restauraties moet je in alle rust kunnen uitvoeren. Onder druk wordt het niks. Nu doe ik louter nog mijn eigen restauraties. Zo houd ik de kosten binnenshuis.’ Van die oude materialen en houtsoorten bezit Jan Ruitenberg in zijn werkplaats – met een uitzicht op zijn fraaie formele binnentuin – een uitgebreide keuze. Bijeen gebracht in de loop van de halve eeuw dat hij dit vak uitoefent.  
In 1959 kwam hij, na een opleiding meubel maken in Zwolle, als restaurator bij zijn vader in dienst. Voor een tientje per week. Jan Ruitenberg sr was in hier op hetzelfde adres in 1947 een antiekzaak begonnen. In die tijd ging hij de boeren langs, die hun kabinet verruilden voor een dressoir. En kwam hij in mooie huizen. ‘Op een dag vroeg de baron van havezate Den Berg bij Dalfsen naar mijn vader. Het koetshuis stond vol antiek. De baron vroeg hem het te taxeren, wat gebeurde, waarna mijn vader alles kon kopen. Een van de vroegste staartklokken, 1789 gedateerd, komt uit die collectie. Die blijft privé. Veel kocht hij ook van de kinderloze freule op Het Laar in Ommen. Mijn vader was een echte handelaar, ik ben meer het meubelvak toegedaan. Vandaar dat het accent in mijn zaak op meubelen ligt. Maar ik verkoop eveneens klokken, heb zilver, tin, koper en porselein en ook schilderijen.’
Niet altijd plezierig vond Ruitenberg het wanneer collega-antiquairs zijn meubelen kochten waaraan hij met zoveel kunde en gevoel lang aan had gewerkt. Het los laten viel niet mee, terwijl hij daar tegenover particulieren geen moeite mee had. Beurzen zijn aan Ruitenberg niet besteed. Dat is te veel extra werk. Veel liever ontvangt hij mensen in de zaak ‘Ik wil ze in alle rust de objecten laten zien, dring nooit op. Voor mijn goede klanten doe ik veel en die vaste kring breidt zich gestaag uit. Ik mag me ook graag met interieurs bezig houden en klanten begeleiden met adviezen. Een keer speelde ik hoog spel. Een mevrouw kocht een meubel bij me en wilde het neerzetten op een plaats die me volkomen verkeerd voorkwam. Ik zei: ‘Als U hem dáár neer zet, gaat hij mee terug.’ Mijn advies accepteerde ze graag.’Al doet Ruitenberg dan niet aan beurzen mee, hij is wel keurmeester op de belangrijkste kunst- en antiekbeurzen in Nederland. ‘Dat vind ik eervol.’De Weem van Westeremden
In 1974 brak Helmantel de pastorie uit 1914 af en verving deze door een volledige reconstructie van de in 1912 afgebroken middeleeuwse pastorie boerderij, een zo genaamde ‘Weem’. Het achterste deel van de huidige Weem doet al 31 jaar in de zomermaanden dienst als expositieruimte van zijn eigen schilderijen en voor thema tentoonstellingen waaraan vaak andere kunstenaars deelnemen.

Samen met zijn vrouw Babs heeft Henk een kunst- en antiekverzameling aangelegd die is uitgegroeid tot een collectie van museaal niveau. Eens per maand is er voor geïnteresseerd publiek de mogelijkheid in te schrijven voor een rondleiding door het voorste gedeelte van de Weem. De belangrijkste speerpunten zijn beeldende kunst uit de 20e eeuw; middeleeuwse religieuze kunst, aangevuld met talloze voorwerpen variërend van romeins glas, via aardewerk tot Chinese bronzen. Al deze objecten figureren regelmatig in zijn stillevens. « Back to home