Inloggen


Als u op dit moment bij ons een cursus volgt, log dan hier in.

« terug naar cursusoverzicht

Basiscursus - Ikonen - 7 november 14:00-17:00

HEUTINK IKONEN

Ahnemstraat 21

8043 RE  Zwolle

+31 (0)38-4659524 

+31 (0)6-13212327 

e-mail: heutinkikonen@gmail.com

website: www.heutinkikonen.nl 

Ikonen

Al op jonge leeftijd kwamen Joost Heutink en Liesbeth Heutink-van Es in aanraking met ikonen. Bijna 20 jaar geleden begonnen ze met hun eigen verzameling, geïnspireerd door de collectie van de ouders van Joost, die in de loop der jaren een van de grootste ikonencollecties van Europa hebben opgebouwd.

 

Rond het jaar 2000 begon Joost met freelance werkzaamheden voor veilinghuizen en particuliere verzamelaars. Ondertussen begon hun eigen collectie meer vaste vorm aan te nemen. In het najaar van 2004 namen Joost en Liesbeth voor het eerst deel aan een professionele kunst- en antiekbeurs. Dit was de nieuwe beurs “De Koperen Hoogte” te Zwolle, georganiseerd door Peter Pappot. Deze beurs was in meerdere opzichten een succes en deed hen in 2005 besluiten de galerie Heutink Ikonen in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. 

Heutink Ikonen werd al snel gevraagd voor andere beurzen dan de Koperen Hoogte. Vanaf 2006 neemt Heutink Ikonen deel aan het Kunst- en Antiekweekend in Naarden-Vesting, van 2006 tot 2008 aan Antiqui (Breda en Hoeven), sinds 2010 aan de Oude Kunst- en Antiekbeurs te Delft, en vanaf 2008 heeft Heutink Ikonen een stand op de Arts & Antiquesfair in Den Bosch. 

Vanaf augustus 2011 heeft Heutink Ikonen een ontvangst- en expositieruimte (ruim 60 m2) in hun woning aan de Ahnhemstraat 21, te Zwolle 

 

Heutink Ikonen kenmerkt zich door een stabiele collectie van houten en bronzen ikonen uit Rusland en Griekenland, waarbij geen concessies worden gedaan met betrekking tot de kwaliteit, de authenticiteit en de provenance van de objecten. Uit de presentatie en de beschrijvingen van de objecten blijkt behalve hun expertise ook toewijding en de grote liefde van Joost en Liesbeth voor de ikonen. 

Heutink Ikonen onderscheidt zich verder door de ikonen niet alleen vanuit kunsthistorisch perspectief, maar ook vanuit cultuurhistorisch, theologisch en psychologisch perspectief te beschrijven. Omdat ikonen vaak in opdracht vervaardigd zijn, kan aan de hand van de combinatie van de afgebeelde heiligen en feesten, de gebruikte iconografie en andere aspecten regelmatig herleid worden met welk doel de ikoon is vervaardigd. Hierbij valt te denken aan dankbaarheid vanwege een bijzondere gebeurtenis als een huwelijk of geboorte, bescherming tegen bepaalde ziekten of een plotselinge dood, of het uitbeelden en uitdragen van een specifieke geloofsboodschap of overtuiging.

 

Deze persoonlijke benaderingswijze van iedere afzonderlijke ikoon is niet los te zien van de achtergrond van Liesbeth en Joost. 

Liesbeth voltooide opleidingen als harpist en muziektherapeut aan het conservatorium te Enschede. In 2006 nam ze voor een deel ontslag van haar werk als musicus om zich aan de galerie te wijden. Sinds 2010 studeert ze Theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, met een bijzondere interesse in vroegchristelijke kunst.

Joost voltooide in 1997 zijn studie Klinische Psychologie, met een bijzondere interesse in de neuropsychologie. Hij specialiseerde zich in visuele waarnemingsstoornissen na hersenletsel en promoveerde in 2007 op dit onderwerp. Hij is momenteel parttime als Universitair Docent verbonden aan de faculteit Gedrag- en Maatschappijwetenschappen te Groningen. Daarnaast is hij als neuropsycholoog werkzaam bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.

 

In diezelfde periode dat Joost en Liesbeth hun galerie oprichtten, brachten de ouders van Joost hun particuliere collectie onder bij de Alexander Stichting voor Russisch-orthodoxe kunst. Deze stichting richtte in 2005 ook het Ikonenmuseum Kampen op. Liesbeth en Joost zijn nauw betrokken bij het Ikonenmuseum. Joost is werkzaam als conservator en adviseur van het bestuur van de Alexander Stichting (onbezoldigd). Samen met kunsthistorica Désirée Krikhaar schreef hij de catalogus Beelden van het Licht (Kok Kampen, 2006), waarin de vaste collectie van het Ikonenmuseum is beschreven. Inmiddels heeft Joost meerdere exposities mogen organiseren en heeft hij samen met Liesbeth bijgedragen aan diverse uitgaven over ikonen (zie literatuurlijst). Verder verzorgen Joost en Liesbeth regelmatig een bijdrage over een bepaald iconografisch thema in het blad Eikonikon.

Momenteel treft Joost de voorbereidingen voor een grote expositie over bronzen ikonen (de collectie Jeckel) in het Ikonenmuseum Kampen en is hij als gastconservator bezig een expositie over Westerse en Oosterse religieuze kunst in het Rijksmuseum Twenthe op te zetten.

 

Relevante publicaties over ikonen:

 

Beelden van het Licht. D.M.D. Krikhaar en J. Heutink. Kok Kampen, 2006. 

Nikolaas, eeuwenlang Wonderdoener. A. Brouwer en J. Heutink. Kok Kampen, 2007.

Bilder des Lichts. D.M.D. Krikhaar en J. Heutink, Verlag “Der Christliche Osten” GmbH, 2007.

Passie en Opstanding op Ikonen. J. Heutink en A. Brouwer. Ikonenmuseum Kampen, 2008.

Hemelse Helpers – engelen op ikonen. J. Heutink (red.), met bijdragen van o.a. Désirée Krikhaar, Liesbeth Heutink-van Es en Veronika Begounova. Kok Kampen, 2008.

Winterheiligen – heiligen en feesten van oktober t/m februari. A. Brouwer, M. Brouwer-van der Wel, L. van Es, J. Heutink, I. Mozjarowa. Kok Kampen, 2009.

De Weg van het Licht. N. Beimers en L. van Es. Kok Kampen, 2010.« Back to home