Inloggen


Als u op dit moment bij ons een cursus volgt, log dan hier in.

« terug naar cursusoverzicht

Basiscursus - Zilverkeuren 19de en 20ste eeuw - 28 november 14:00-17:00

Premsela & Hamburger

Rokin 98

1012 KZ Amsterdam

Tel. 020-624 96 88

wiet@premsela.info

www.premsela.com

Zilver, goud, juwelen


Het zijn de meest gerenommeerde antiquairs die de basis hebben gelegd voor Amsterdam als kunst- en antiekstad. Premsela & Hamburger is een van hen. De firma dateert van 1823. Van aanvang af handelden ze in parels en edelstenen. Ter plekke geslepen, en wel zo vakkundig dat het visitekaartje van rond 1890 trots hoflapidaires vermeldt. Verbreed is het assortiment in de loop der tijd met juwelen, goud, zilver en horloges van grote kwaliteit. 

Premsela & Hamburger was indertijd gevestigd in de Nieuwe Hoogstraat, al voordat het hét antiekcentrum werd. In 1921 betrok men in diezelfde straat, op de hoek van de Kloveniersburgwal, een riante winkel met vijf etalages. 

De naam van firmant Meijer Jacob Premsela is onlosmakelijk verbonden met die van Elias Voet jr, de schrijver van onder meer het befaamde boek over Nederlandse goud- en zilvermerken. Voet heeft gebruik gemaakt van Premsela’s grote kennis op dat terrein. 

Zijn dochter Jenny, aan het Instituut voor Kunstnijverheid gediplomeerd tot edelsmid, keerde met haar man Mozes Heiman (Max) Gans na de rampzalige oorlogsjaren vanuit Zwitserland terug. Ze bouwden de zaak – het pand was leeggeroofd – weer van de grond af op. In 1952 dwongen parkeerproblemen de firma te verhuizen van de Nieuwe Hoogstraat naar het Rokin. M.H. Gans was niet alleen een groot antiquair en vakman, hij schreef talrijke publicaties. Zoals over de geschiedenis van het Nederlands zilver. Zijn Juwelen en mensen. De geschiedenis van het bijou van 1400-1900 is nog altijd onovertroffen. 

Een goede indruk van de topstukken die zijn verhandeld bieden de catalogi van de beurs in Delft, waaraan ze van 1949 tot 1981 deel namen, en Maastricht, van 1978 tot 1981. Even complimenteus zijn de publicaties over Haags en Amsterdams zilver en de zilvercatalogi van Rijksmuseum en Amsterdams Historisch Museum. Vrijwel alle belangrijke meesters passeren de revue, en een zekere trots is gepast voor de voorwerpen van de edelsmeden Van Vianen die door hun handen gingen.

Na het overlijden van Jenny Gans-Premsela (2014) zet haar zoon Louis Benjamin (Wiet) Gans de firma voort, sinds 1972 Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier. ‘Ik heb zilver leren smeden in Schoonhoven,’ vertelt Wiet Gans, ‘ik bezit een juweliersdiploma en ben in Londen Fellow of the Gemmological Association geworden. Op mijn achttiende gooiden mijn ouders me in het diepe door me naar Londen te sturen om belangrijke objecten in te kopen. Ik zag het belang ervan toen nog niet in. Ze zeiden me niet eens hoeveel ik besteden mocht. Zo moest ik het leren. Zou ik iets verkeerd hebben gedaan, dan hadden ze gezegd: “Dat kan ons ook overkomen.”’

‘Ik hecht aan gezellig, persoonlijk contact,’ zegt Wiet. ‘We zijn trouwens meer kopers dan verkopers. En ik vind het plezierig met mensen ook over andere dingen dan zaken te praten.’


 

Bart Winnubst: "Na de vierjarige dagopleiding van juwelier/goudsmid te Schoonhoven heb ik mijn afsluitende stagejaar bij Premsela & Hamburger, destijds nog op Rokin 120, kunnen afmaken.

Dat was in 1987, bijna 30 jaar geleden, wat misschien erg lang lijkt maar in de wereld van kunst & antiek is 30 jaar nog maar recent, zeg maar praktisch nieuw.


In dit vak ben ik wel een laatbloeier, na eerst een opleiding te hebben afgerond voor vakbekwaam hovenier – MTS tuinbouw en daarin een aantal jaren te hebben gewerkt maakte ik een switch naar de horeca, behaalde horeca diploma’s. In 1984 nam ik de beslissing naar Schoonhoven te verhuizen voor de Vakschool.


De werkzaamheden bij Premsela & Hamburger zijn naast de winkelverkopen, het aannemen en begeleiden van reparaties etc. ook het verrichten van taxaties. 

Sinds 2005 ben ik gecertificeerd taxateur en lid van de sectie van nà 1952 voor zilver en juwelen.

Daarnaast heeft mineralogie altijd mijn belangstelling gehad, tijdens de Vakschool het FGA theoretische deel afgerond, van het praktijkdeel is toen niets meer terecht gekomen.

Op dit moment geef ik in de avonduren wekelijks met drie collega’s praktijkles edelsteen determineren voor de Gemma, vereniging voor edelsteenkunde. Het is toch nog goed gekomen."« Back to home