EN NL

​Van Salone del Mobile naar Amstelveense galerie: Eyecatchers van Jan van der Vaart in verkoopexpositie Naoorlogse keramisten

24 oktober t/m 30 december

Een vintage collectie bronskleurige objecten van de invloedrijke 20ste-eeuwse keramist Jan van der Vaart (1931-2000) is terug in Amstelveen. Kunstconsult leende het werk eerder dit jaar uit aan het toonaangevende Italiaanse designmeubelmerk Molteni&C ter decoratie van hun stand op de Salone del Mobile in Milaan. Vanaf 24 oktober zijn de objecten te zien in de galerie van Kunstconsult als onderdeel van de verkoopexpositie Naoorlogse Keramisten.


Tulpentoren geselecteerd voor Molteni

Jan van der Vaart behoorde tot de eerste generatie keramisten die in de jaren 50 de beoefening van de keramiek in Nederland nieuw leven inblies. Met zijn abstracte geometrische keramiek introduceerde hij een nieuwe visie op vorm en kleur, gebaseerd op de Bauhaus-traditie. Een zuivere vorm en gebruiksfunctie hadden voor hem de hoogste prioriteit. Hij bouwde vormen op uit geometrische elementen, zoals zijn beroemde stapelbare tulpenvaas. Naast unieke objecten ontwierp hij series, ofwel ‘multipels’, toegankelijk voor een breder publiek. In 1968 werd Van der Vaart aangesteld als leraar aan de Gerrit Rietveld Academie. Als docent was hij van grote invloed op de ontwikkelingen binnen de Nederlandse keramiek.

Een verzameling van Van der Vaarts geometrisch gevormde bronskleurige objecten – waaronder een decoratieve tulpentoren – werd op de Salone del Mobile 2018 ingepast in een luxueus hedendaags Molteni-interieur. De objecten werden geselecteerd uit de collectie van Kunstconsult door standontwerpers Alessandro Pasinelli Studio en creatief directeur Vincent van Duysen. De laatste is een bekende Belgische architect en Designer van het jaar 2016.


Unica van toonaangevende keramisten

De verkoopexpositie Naoorlogse Keramisten bevat naast een grote collectie unica en multipels van Jan van der Vaart ook unica van andere toonaangevende keramisten, onder wie Hans de Jong, Babs Haenen, Lies Cosijn, Etie van Rees, Johan van Loon, Johnny Rolf, Veronika Pöschl en Suzanne Taub. Veel van deze kunstenaars hebben gestudeerd of gedoceerd aan de Gerrit Rietveld Academie.


Gerrit Rietveld Academie gezichtsbepalend voor Nederlandse keramiek

De keramiekopleiding van de Gerrit Rietveld Academie heeft een groot aantal keramische kunstenaars afgeleverd die gezichtsbepalend zijn voor de Nederlandse keramiek in de twintigste eeuw. Hans de Jong, Lies Cosijn en Suzanne Taub studeerden hier in de jaren 50. Van 1968 tot 1993 was Jan van der Vaart hoofd van de afdeling keramiek van academie. Onder zijn studenten waren Veronika Pöschl (jaren 80) en Babs Haenen (jaren 70). De laatste was er van 1992 tot 2013 zelf docent.


Experimentele Afdeling De Porceleyne Fles

Theo Dobbelmann, docent uit de jaren 50, was tevens betrokken bij de oprichting van de Experimentele Afdeling van de Porceleyne Fles in Delft. In plaats van het traditionele Delftse aardewerk maakte deze afdeling moderne unica. Hiervoor rekruteerde Dobbelmann een aantal van zijn beste studenten, waaronder Lies Cosijn, Harriët Sielcken (later bekend als Jet de Maar-Sielcken) en Adriek Westenenk. Later kwam Suzanne Taub de afdeling versterken. Van al deze kunstenaars zijn werken opgenomen in de verkoopexpositie Naoorlogse Keramisten


De J.W.N. Van Achterbergh collectie

De unieke werken van de Experimentele Afdeling hadden grote aantrekkingskracht op verzamelaars, waaronder de bekende keramiekcollectioneur J.W.N. Van Achterbergh. Een aantal stukken in de verkoopexpositie – van onder meer Babs Haenen, Veronika Pöschl en Jan de Rooden – komt uit deze collectie. Van Achterbergh was een groot verzamelaar, kenner en mecenas en had een enorme invloed op de Nederlandse en internationale studiokeramiek. Een aantal kunstenaars bleef hij intensief volgen gedurende hun carrière. Van de Amsterdamse keramisten Hans de Jong, Jan van der Vaart, Johan van Loon, Johnny Rolf en Jan de Rooden kocht hij doorlopend nieuw werk. In de jaren 60 rekende Van Achterbergh de figuratieve keramiek van Etie van Rees en het werk van Lies Cosijn tot de absolute top. Hij bewonderde Lies Cosijn mateloos en verwierf tot in de late jaren negentig regelmatig stukken die ze in haar eigen atelier vervaardigde.


Ode aan Benno Premsela

Van voormalige Rietveld-docent Babs Haenen is een aantal bijzondere werken op de verkoopexpositie aanwezig. Haar werk is expressief van aard. Haenen gebruikt een unieke techniek waarbij ze porselein behandelt als textiel. Ze bewerkt het porselein met de hand; ze kleurt eerst de klei en rolt deze uit tot dunne lappen. Door deze lappen vervolgens weer samen te voegen en te vormen tot een geheel creëert ze schilderachtige abstracte ontwerpen. Een belangrijk object is het tafelstuk dat zij maakte als ode aan Benno Premsela en dat tentoongesteld was in het Stedelijk Museum.


Verkoopexpositie: Naoorlogse Keramisten, 24 oktober t/m 30 december 2018, Kunstconsult - 20th century art | objects, Smederij 4, Amstelveen, 020-3416476www.kunstconsult.nl

Openingstijden: elke woensdag-, donderdag- & vrijdagmiddag, 13:00 - 17:00 uur of op afspraak. Open zaterdagen: 27 oktober, 24 november en 29 december 2018, 13:00 - 17:00 uur.