EN NL

Emile Galle

Stoel in notenhout met berenklauw patroon

Notenhouten stoel met berenklauw patroon

Emile Galle 1846-1904
Frankrijk
1902
Hoogte 95 cm

Deze stoel behoorde toe aan Emile Galle. Eén van de laatste ontwerpen gemaakt door Emile Galle voor zijn overlijden in 1904. Het hoofdthema is een grote berenklauw uit de Kaukasus. In de tuin van Ecole de Nancy staan deze planten als eerbetoon aan Galle. Ze zijn enorm. Meer dan twee meter hoog. De rugleuning wordt gevormd door de steel en het blad. De steel loopt door tot aan de grond. In twee delen vormt de steel de achterste poten van de stoel.

De stoel is niet alleen een stoel, maar eerder een kunstwerk. Gemaakt in 1902, is het één van de laatste stukken in de art nouveau-stijl. Geen massaproductie, alleen maar gemaakt voor Emile Galle zelf en het Hannon house. Deze stoel is tentoongestled op meerdere exposites. Waarvan de laatste in Musee du Luxembourg in Paris 1985-1986. Het is altijd eigendom gebleven van de familie Galle. De laatste eigenaar was zijn kleinzoon, Jean Bourgogne. Gallery Tiny Esveld kocht de stoel uit zijn nalatenschap. Mrs Esveld is ervan overtuigd dat dit de eerste keer is dat een stoel als deze op de makrt is gekomen. Het is een buitengewone kans om een stoel als deze te kopen. Al de andere stoelen staan in musea, zoals Ecole de Nancy, Musee d’Orsay of het museum van decoratieve kunsten in Paris.

Herkomst: kleinzoon van Emile Galle. Op foto van het interieur van ‘La Garenne’, Galle’s huis in Nancy. Tentoongesteld op de l’Ecole de Nancy- exhibition in Paris in 1903. Tentoongesteld op de Galle tentoonstelling in Paris in Musée du Luxembourg in 1985-1986. Literatuur: afgebeeld op p. 280 van de Galle catalogue, Paris, Musée du Luxembourg, 1985-1986.

Galerie Tiny Esveld
2310 Rijkevorsel
tel. +32 331 25 190
galerie@tinyesveld.com
www.tinyesveld.com.