EN NL

Unieke studietekening van jonge Marius Bauer

Unieke studietekening van jonge Marius Bauer

Marius Bauer (1867 – 1932)
Naaktstudie van man, leunend tegen een piëdestal
1883-1884, zwart krijt en potlood op papier
r.o. restant van signatuur
Onder aan blad met vermelding studiejaar en prijs
43 x 59,5 cm

Zoals elke student in de 19de eeuw tekende Marius Bauer aan de Haagsche academie naar naaktmodel. Hij won er zelfs een prijs mee. Bekend was dat één zo’n academietekening uit het studiejaar 1883-1884 bewaard is gebleven in het Gemeentemuseum Den Haag.
Een tweede tekening komt nu op de markt. Bauer won er een prijs mee; het staat op de tekening vermeld. Dit was in het studiejaar 1883-1884. Marius was toen 17 jaar oud.

De bekende oriëntalist Marius Bauer maakte tijdens zijn opleiding op de Haagse Academie twee tekeningen van een naakte man, leunend tegen een piëdestal. Eén tekening bevindt zich nu in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Deze tekening is opgenomen in de catalogus Mythen van het Atelier bij de tentoonstelling die momenteel te zien is in het Teylers Museum in Haarlem.
Bijzonder is de tekening die nu te koop wordt aangeboden door Robert Schreuder Antiquair: zelfde studiejaar, zelfde model naar het lijkt. De twee tekeningen vullen elkaar daarmee aan. Dat verklaart ook de vermelding van een Romeinse II op de tekening in het Gemeentemuseum. Die tekening toont de man van voren, zittend tussen zuilen. Onze tekening toont de man van achter gezien, staand naast een van dezelfde zuilen.
De tekening is een mooi voorbeeld hoe eind 19de eeuw bij het tekenen van naakten het model weliswaar soms nog in klassieke houding werd weergegeven, maar het klassieke schoonheidsideaal plaats maakt voor een meer natuurgetrouwe weergave.

Voor de tekening uit de collectie van het Gemeentemuseum zie: “Mythen van het atelier”, Uitgeverij d’jonge Hond/RKD 2010.