EN NL

Mini-Interview Tiny Esveld

Meet our members - Gallery Tiny Esveld

Tiny Esveld is ruim 35 jaar kunsthandelaar en expert op het gebied van Franse Art Nouveau en Art Deco glasobjecten. Zij opereert sinds 1995 vanuit haar sfeervolle galerie net over de grens in Brasschaat en is al meer dan 15 jaar lid van de Koninklijke VHOK.


Bekende namen uit haar collectie zijn Emile Gallé, Daum en Charles Schneider uit de École de Nancy. Voor Tiny is de kleurenbelevenis het meest boeiende. Overdag verandert het reflectiespel van het zonlicht de vazen, lampen, kannen en schalen in dynamische kunstobjecten. ’s Avonds brengt het warme licht van de lampen de omgeving tot leven. In de objecten van Emile Gallé speelt de natuur een grote rol en zijn ook Japanse invloeden herkenbaar. In de Art Nouveau periode werden vazen en lampen vooral uitgevoerd in de natuurlijke kleuren van de planten en de bloemen. Rond 1920, het begin van de Art Deco periode kwamen er felle kleuren, oranje, rood en geel.


Bij binnenkomst in haar galerie is het direct duidelijk dat zij gespecialiseerd is in kleurrijke glasobjecten en lampen in veelal warme oranje tinten. In donkere tijden met weinig lichtpuntjes een feestelijk bezoek! Wat de kunstobjecten in de collectie van Gallery Tiny Esveld met elkaar gemeen hebben is zeldzaamheid, schoonheid en gaafheid. Gaafheid is uiteraard uit oogpunt van investering en collectioneren één van de belangrijkste criteria.


Tiny bekent lachend dat haar grote kracht tegelijkertijd haar grootste zwakte is. Op het moment dat ze de combinatie van haar criteria herkent, is zij zeer gedreven om het object te bemachtigen tegen eender welke prijs. Haar prachtige, kwalitatief hoogwaardige collectie weerspiegelt dat deze eigenschap loont en is reden voor trouwe klanten die zij steeds weer weet te verrassen.


Uit ervaring weet ze dat nieuwe klanten die de weg vinden naar de aan haar woonhuis grenzende galerie, deze ook keer op keer terug weten te vinden. Twee maal per jaar organiseert Tiny een open huis en verder werkt ze op afspraak. Haar internationale clientèle komt vooral uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Italië.


Glas in lood venster

Het meest in het oog springende glaskunstwerk uit haar collectie is een groot glas in lood raam, bestaande uit twee delen van elk 204 x 68,5 cm van Jacques Gruber uit circa 1927. Zijn werk hangt in vele musea en is zelden te koop. De toekomstige eigenaar van dit museale glas-in-lood raam bestempelt Tiny dan ook als de bezitter van een Rembrandt.


Museum Wiesbaden

Als de musea straks weer opengaan tipt Tiny Esveld liefhebbers van Art Nouveau - ook wel Jugendstil genoemd – vooral een bezoek te brengen aan Museum Wiesbaden om daar de aan het museum geschonken privé collectie van Jugendstil verzamelaar F.W. Neess te bekijken. Het museum heeft naast een kunstcollectie ook een natuur-historische collectie.


Tiny Esveld is zelf ook een echte natuurliefhebber en is graag in haar tuin of in het arboretum in Kalmthout te vinden.


Februari 2021


Voor de agenda: Open Dagen 13 en 14 maart 2021.

www.tinyesveld.com