EN NL

Meindert Verhaar AntiquairReguliersgracht 83
1017 LN Amsterdam


06 82 25 89 42
meindertverhaar@live.nl

Kunst uit Middeleeuwen en Renaissance.


Meindert Verhaar: "Neem je zoontje één keer te veel mee naar de veiling of een antiquair en het loopt verkeerd met hem af. Na het afronden van de studies archeologie en rechten begaf ik mij toch op het pad van de antiekhandel."

In 1995 opende in Amsterdam de winkel waar elke maand een buslading Franse plattelandsmeubelen werd verkocht. Een klassiek begin voor een eerste generatie antiquair; veel door je handen laten gaan, alle periodes en materialen. Zo ontwikkelt zich als vanzelf een specialisme waar opvoeding, kennis en ervaring samenkomen, en in mijn geval is dat de periode van de late middeleeuwen en de vroege renaissance.

Elke archeoloog kent de neolithische stenen kast uit Skara Brae op de Orkney eilanden, waarschijnlijk het oudste meubel in Europa (3000 v.Chr). Zoiets kan je niet inkopen, maar een 15e-eeuwse kist wel. Naast meubelen of fragmenten zijn er uit de middeleeuwen o.a. metalen objecten, glas, ivoor, email, beelden en stenen sculpturen overgebleven waar antiquairs wat mee mogen en kunnen. Rond 1500 gaan in Noordwest Europa de late middeleeuwen over in de vroege renaissance en ontstaan die wonderlijke overgangsmotieven waar gotiek en renaissance samenkomen. Galerie Meindert Verhaar is sinds 2002 in het huis Reguliersgracht 83 te Amsterdam gevestigd.