EN NL

Mini-Interview Mr. Bijl

Meet our members - Bijl-van Urk

Mr Bijl, een man een man, een woord een woord


Het leven van Sander Bijl, kunsthandelaar in Oude Meesters leest als een spannend jongensboek. Zijn ambitie om piloot te worden verruilde hij voor een leven wat hij zelf vorm en kleur kon geven. Hij startte met een blanco CV, geïnspireerd door kunst en zijn ouders en een flinke dosis Hollandse werkdrift. In twintig jaar tijd is Mr. Bijl uitgegroeid tot een mondiaal toonaangevende handelaar in zijn vakgebied en zijn bedrijf Bijl & Van Urk is nog steeds groeiende. Als we hem spreken is hij onderweg, in de auto naar Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.


Van het ontdekken en ontglippen van een door hem ontdekte Rembrandt tot het bemachtigen van een verloren gewaand 16e eeuws schilderij uit een adellijke boedel. Dit schilderij, een olieverf op paneel van Joachim Beuckelaer met voorstelling van een vismarkt heeft een prominente plek gevonden in het Metropolitan Museum of Art in New York. Het in 2015 aangekochte kunstwerk betekent een waardevolle aanvulling op de collectie van het museum.


Voor Mr. Bijl is de ondernemende, internationale tijdgeest van de Gouden 17e Eeuw dan ook de meest aansprekende periode. Nu de musea weer open zijn gaat Sander graag weer een kijkje nemen in het Mauritshuis in Den Haag, één van zijn favoriete musea.


The Dealer's Eye

Op uitnodiging nam Bijl-van Urk eerder dit jaar deel aan de exclusieve online veiling Old Masters Paintings - The Dealer’s Eye van 18-25 juni georganiseerd door Sotheby's London en New York.


Private eye

Een kijkje in de eigen keuken van Sander levert een bijzonder plaatje op. Twee originele tekeningen van de Walt Disney tekenfilm Robin Hood en een tekening van Asterix van de hand van Uderzo naast een schets van Willem van de Velde de Oude. Sander heeft uiteenlopende interesses van opera tot kickboksen en van stedentripjes tot campingleven. Op een zeldzaam vrij moment kan je Mr. Bijl tegenkomen op een terrasje op de Platte Stenenbrug in Alkmaar.


Juni 2020


Bijl - van Urk