EN NL

Spaans Türmchenuhr met gewichtaandrijving

Lorenzo de Evalo
Spanje, 1629
H 27 x B 12 x D 12 cm
Originele staat


Uurwerk
Het tussen stijlen opgebouwde messing uurwerk heeft een echappement dat bestaat uit een verticale spillegang met balans – één van de vroegste vormen van een echappement in een mechanisch uurwerk. Het uurwerk is bovendien voorzien van een door een sluitschijf geregeld slagwerk. Het slagwerk geeft de tijd aan door de hele uren voluit op een bel te slaan en de halve uren eenmaal door middel van een dwangslag. De sluitschijf bepaalt het juiste aantal slagen. Gewichten aan een koord drijven het gaand- en slagwerk aan.


Wijzerplaat
De sobere graveringen in de vuurvergulde wijzerplaat doen de verzilverde cijferring extra goed uitkomen, het geheel geflankeerd door de fraai getorste zuilen. De uitgestoken Romeinse cijfers met tastknoppen markeren de uren op de ring, een streepje markeert de halve uren en de streepblokjes dienen voor de kwartieren. De tijd wordt aangegeven door één geblauwd stalen wijzer. Onder de wijzerplaat staat prominent de ingegraveerde signering: LORENÇO DE EBALO ME FECIT AÑO 1629.


Kast
De vuurvergulde messing kast springt direct in het oog dankzij de karakteristieke decoraties. De vier geprofileerde pinakels benadrukken de vier hoeken. De getordeerde vorm van de hoekpilaren, in combinatie met de kussenvormige kapiteeltjes aan de bovenzijde en de zuilvormige basementen aan de onderzijde, suggereert beweging. Gegraveerde cirkels versieren de deurtjes aan beide zijden van de kast. De deurtjes geven toegang tot het uurwerk. Een bronzen bel – gedecoreerd met een vuurverguld messing ornament in acanthusbladmotief – bekroont de kast. Symmetrie en glanscontrast op zowel de deurtjes, kast en gewichten kenmerken de versieringen. De harmonische verhouding tussen de ornamentonderdelen past bij het schoonheidsideaal van de vroege renaissance. De gedraaide vorm van de zuilen is echter typisch voor de zeventiende-eeuwse barok en doet denken aan de Salomonische zuil.


Prijs op aanvraag


Mentink&Roest