EN NL

Beelden in het bolwerk Manenburg

Pop up-tentoonstelling


Beelden in het bolwerk Manenburg

Van 6 tot en met 27 september 2020

Vrijdag t/m zondag van 13 tot 17 uur


Ter gelegenheid van het 16e lustrum van het beeldhouwersatelier in het 16e eeuwse Utrechtse bolwerk Manenburg organiseert kunsthandel Pygmalion in september op deze bijzondere locatie een unieke pop up-tentoonstelling met beelden van diverse moderne Nederlandse beeldhouwers.


De Utrechtse beeldhouwer Pieter d’Hont gebruikte zevenenvijftig jaar lang, van 1940 tot 1997, bolwerk Manenburg als zijn atelier. Manenburg is één van de drie overgebleven stadsverdedigingswerken in Utrecht uit de tijd van Karel V (1500-1558). Het bolwerk is gelegen in het Utrechtse museumkwartier, verscholen in de stadswal, en geldt als het mooiste kunstenaarsatelier van ons land. Het was de wens van Pieter d’Hont dat het als atelier behouden zou blijven. Daarom is enkele jaren na zijn overlijden de stichting Atelier Manenburg opgericht.


Voorzitter van de stichting is de kunsthistoricus Jaap Versteegh, tevens eigenaar van kunsthandel Pygmalion. Hij is de initiatiefnemer en samensteller van deze beeldententoonstelling. Vanzelfsprekend is op deze tentoonstelling veel werk te zien van Pieter d’Hont. In verschillende ruimtes staan tientallen van zijn beelden opgesteld, waaronder het bekende beeld van Anne Frank en een voorstudie van het tympaan van het stadhuis van Utrecht.


Tevens is er beeldhouwwerk te zien van diverse kunstenaars met wie hij heeft samengewerkt, zoals Arie Teeuwisse en Paulus Reinhard. Daarnaast is er een verkooptentoonstelling ingericht met een groot aantal beelden van zowel Pieter d’Hont als van verschillende tijdgenoten , zoals Mari Andriessen, Piet Esser, Charlotte van Pallandt, Han Wezelaar, Jan van Luijn, Hans Bayens, Eric Claus, Gerarda Rueter, Gooitzen de Jong, Fioen Blaisse, Wout Maters e.v.a.


Tenslotte is er een grote collectie beelden te bewonderen van Amiran Djanashvili, de beeldhouwer die momenteel in het atelier werkt. Al met al een prachtige, rijk gevarieerde tentoonstelling op een bijzondere locatie, die een mooi overzicht geeft van de recente geschiedenis van de Nederlandse figuratieve beeldhouwkunst.

Locatie: Atelier Manenburg, Wijde Doelen 27, 3512 XM Utrecht


N.B. Tijdens Open Monumentendag op 12 september zal er om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur een muzikaal optreden worden verzorgd door het duo UPON THE WIND, bestaande uit Sabine d’Hont, blokfluit, en Remco Jacobs, zang en (barok)gitaar, met muziek van o.a. John Dowland, Henry Purcell en Remco Jacobs.